Decantor BSK®

Sistem de evacuare a apei uzate epurate

Decantor BSK®

1. Sarcină și obiective

Spre deosebire de instalațiile de epurare a apelor uzate convenționale, apa uzată epurată prin tehnologia SBR (Sequenced Batch Reactors) nu poate fi evacuată prin utilizarea unui baraj deversor clasic. Tipic pentru reactoarele SBR este faptul că apa reziduală purificată trebuie evacuată prin intermediul unor conducte de preaplin, care urmează nivelul descendent al apei.
Condiția esențială a tuturor sistemelor de decantare este aceea de a evita accesul nămolului plutitor și al celui reținut. Mai mult decât atât, exploatarea sistemelor de decantare trebuie să fie extrem de fiabilă, datorită faptului că acestea sunt printre cele mai importante componente tehnice ale sistemelor SBR de tratare a apelor uzate.

2. Variante de proiectare a sistemelor de evacuare a apei uzate epurate

Implementarea în număr tot mai mare a instalațiilor de epurare SBR a motivat mai mulți producători să dezvolte sisteme pentru evacuarea apelor uzate epurate, rezultând construcții și metode foarte diferite. Cea mai simplă variantă este o conductă fixă echipată cu o supapă electromagnetică instalată la un nivel apropiat nivelului minim al apei, ceea ce conduce la o mulțime de dezavantaje: numai după ce nămolul este complet depus pe fundul bazinului, supapa poate fi deschisă. Mai mult decât atât, o astfel de poziție fixă a evacuării nu permite o adaptare flexibilă a nivelului de descărcare a apei epurate pentru diferite cantități de nămol decantat.
Mai multe avantaje sunt obținute prin folosirea unor sisteme de decantare plutitoare sau ajustabile. Cu toate acestea, ele trebuie să fie proiectate în așa fel încât avantajele să nu fie anulate prin folosirea unor construcții complicate, predispuse la probleme tehnice.

3. Soluția noastră: Decantorul BSK®

Concentrarea noastră spre dezvoltare a fost ținta pentru a crea un sistem de evacuare a apelor uzate epurate care să înlăture dezavantajele binecunoscute ale sistemelor de epurare clasice. Cele peste 100 de decantoare BSK® instalate de Biogest International® la nivel mondial dovedesc că reprezintă o evoluție remarcabilă, care convinge proiectanții și operatorii cu următoarele caracteristici:

 • Construcție integrală din oțel inoxidabil
 • Nu necesită mentenanță, componentele sunt rezistente la rugină
 • Sistem de acționare robust, montat deasupra nivelului apei, cu acces confortabil
 • Fără infiltrarea nămolului plutitor
 • Fără învolburarea nămolului decantat
 • Capacități variabile de descărcare hidraulică
 • Costuri de operare extrem de reduse
 • Costuri de investiție rezonabile

4. Scurtă descriere a funcționării:

 1. O conductă din oțel inoxidabil echipată cu un cot reglabil imersat care nu necesită întreținere este deplasată până la nivelul apei prin intermediul unui troliu acționat electric.
 2. Deschideri special concepute în conducta de admisie orizontală asigură o intrare simetrică a apelor uzate tratate - fără turbulențe
 3. Nămolul plutitor este împiedicat cu succes să pătrundă în conducta de admisie prin intermediul unui ecran special conceput
 4. Deplasarea descendentă intermitentă a capătului superior al conductei va fi oprită la o distanță de siguranță față de nivelul nămolului decantat, prin intermediul unor limitatoare mecanice sau al unor senzori de nivel.
 5. De îndată ce a fost atins nivelul minim al apei, decantorul BSK® este ridicat în poziția de repaus ("parking position")
 6. La acest nivel, decantorul BSK® este prevăzut cu un preaplin de urgență (generând automat un semnal de avertizare).

Mișcarea verticală alternativă a decantorului BSK® este controlată eficient de limitatoare robuste (parte a troliului). Două limitatoare active și două de rezervă asigură o fiabilitate perfectă.

5. Decantoare BSK® - Modele și capacități hidraulice

Sunt disponibile 7 tipuri de Decantoare BSK®. În cazul unei aplicații standard (TWL = 5.0 m / LWL = 3.0 m), rezultă următoarele capacități:

Modele
Capacitate Q [m3/h]

BSK® D100
130
BSK® D150
320
BSK® D200
570
BSK® D250
790
BSK® D300
1.180
BSK® D350
1.650
BSK® D400
2.160

Fiecare decantor BSK® va fi proiectat individual, în colaborare cu clientul nostru - cu obiectivul de a găsi o soluție tehnică și economică optimizată.

6. … câteva detalii importante

Decantoarele BSK® sunt proiectate individual, avându-se în vedere următoarele:

 • Tipul de material (oțel inoxidabil AISI 304 / 316 sau superior)
 • Modul de funcționare (preaplin sau sifon hidraulic)
 • Particularități ale rețelei electrice (tensiune, frecvență etc.)
 • Condiții climaterice extreme (carcasă izolată inclusiv sistem de încălzire pentru troliul electric)
 • Sistemul de control (senzor de nivel, detector de nivel al nămolului etc.)
 • Posibilități de aprovizionare / termene limită pentru livrare
Decantoarele BSK® sunt, de asemenea, disponibile sub forma unui model special adaptat pentru evacuarea apei tulburi, de exemplu de la bazinele de stocare a nămolului, operând în mod automat sau manual.
Specialiștii noștri vă stau la dispoziție pentru identificarea unei soluții optime de utilizare a decantoarelor BSK®.

Decantor BSK® | Sisteme de decantare

Sisteme de evacuare a efluentului (Decantoare) pentru reactori SBR:

 • Opțiunea 1: conductă de evacuare simplă, fixă, cu vană electromagnetică

 • Opțiunea 2 (Decantor BSK®): conductă de evacuare mobilă în forma literei T, cu cot scufundat, acționată de un troliu electric montat deasupra apei

 • Opțiunea 3: pompă submersibilă în poziție fixă sau ajustabilă

Decantoarele BSK® pot fi folosite, deasemeni, ca sisteme de evacuare a apei, pentru a îndepărta apa tulbure rezultată la îngroșarea statică a nămolului în bazine de colectare.

Kaisten, Elveția

Decantor BSK® în Kaisten, Elveția

Exemplu de Decantor BSK® : Test după lucrări de mentenanță Sharjah, EAU, 15.12.2016

BSK® este marcă înregistrată a Biogest International® GmbH